Vanliga frågor om stödstrumpor/kompressionsstrumpor

Vanliga frågor om stödstrumpor/kompressionsstrumpor

Vad är skillnaden på stödstrumpor och kompressionsstrumpor?

I dagligt tal brukar man säga "Stödstrumpor" både när man menar vilken strumpa som helst som ger lite stöd och när man menar medicinska kompressionsstrumpor. Det finns inget krav på hur en strumpa måste vara konstruerad för att få kallas för stödstrumpa. Däremot finns det krav på hur en strumpa måste vara konstruerad för att få kallas för medicinsk kompressionsstrumpa. Titta efter beteckningen "klass I" och en CE-märkning för att vara säker på att den strumpa du hittat är registrerad hos läkemedelsverket och att tillverkaren garanterar att kraven uppfylls.

En medicinsk kompressionsstrumpa har ett tryck som avtar upp mot knät (det kallas att trycket är graderat). Detta är den viktigaste funktionen hos en stödstrumpa! Det avtagande trycket hjälper det venösa blodets återflöde till hjärtat. Den har också ett specifikt tryck på de olika delarna av benet. Trycket delas in i olika klasser beroende på hur hårt det är. Inom de olika klasserna finns tydliga krav på hur hårt trycket skall vara på de olika delarna av benet för att strumpan skall vara godkänd. En stödstrumpa som inte har denna märkning har vanligtvis antingen ett mildare tryck eller ett lika hårt tryck över hela benet och alltså inte ett avtagande tryck upp mot knät.

Vad menas med klass I och klass II?

Trycket som medicinska kompressionsstrumpor ger indelas i flera olika klasser. Den vanligaste strumpan är klass I och är den som vi ofta använder till vardags, till exempel när vi flyger, väntar barn, när vi har svullna ben eller åderbråck. Ankeltrycket på en klass I strumpa skall vara 15-21mmHg.
En strumpa i klass II ger ett hårdare tryck, 20-30 mmHg. Tala alltid med din läkare innan du använder kompressionsstrumpor klass II. Om du har fått rådet av din läkare att använda kompressionsstrumpor, var då noga med att kontrollera vilken klass de skall vara. Beroende på vilka problem du har, skall du ha olika klasser av kompressionsstrumpor.

HjälpRedan säljer enbart medicinska kompressionsstrumpor av klass I och II. 

Hur väljer jag rätt storlek?

Välj aldrig kompressionsstrumpor efter skostorlek! Mät noga din ankel, vad, och om det är längre strumpor även lår och eventuellt även längden på benet. Kompressionsstrumporna har tabeller där du kan se vilken storlek du skall ha utifrån dina mått. Det är väldigt viktigt att välja en strumpa med rätt mått eftersom det avgör hur trycket påverkas! Ibland behöver du en storlek på strumpan som resulterar i att du får en alldeles för stor fot på strumpan jämfört med din skostorlek. Du kanske egentligen har storlek 38 men på grund av dina mått måste ha en kompressionsstrumpa som har storlek 44 i foten. Då kan du välja en kompressionsstrumpa utan tå i stället.
Olika märken på kompressionsstrumpor har olika storlekstabeller. Det innebär att även om du brukar ha en viss storlek av ett märke kan du behöva en helt annan storlek när du köper en strumpa av ett annat märke. Mät därför alltid och jämför med den aktuella strumpans storlekstabell.
När du köper kompressionsstrumpor i HjälpRedans fysiska butik får du alltid hjälp att mäta dina ben och välja rätt strumpa. Behöver du hjälp när du handlar i webshoppen är du välkommen att chatta, maila eller ringa!

Spelar det någon roll vilket material?

Det är inte materialet som avgör kompressionsstrumpans tryck. Även om en strumpa i bomull eller ull känns kraftigare än en tunnare syntetstrumpa ger inte ullstrumpan hårdare kompression. Funktionen är densamma oavsett material. 

Jag har så svårt att ta på mig mina stödstrumpor, vad kan jag göra?
Välj inte en större storlek för att lättare kunna ta på dig stödstrumporna! Storleken är avgörande för funktionen. Om du har svårt att ta på dig strumporna kan du prova att använda dig av ett par gummihandskar. När du trätt på strumpan över foten kan du dra med handskarna längs strumpan över benet och successivt flytta dem uppåt tills de sitter som de skall. Det finns också särskilda hjälpmedel som du kan använda. Strumppådragare finns både som mjuka varianter som är lätta att ta med sig, eller som ställningar som står på golvet och gör att du kan trampa i foten i strumpan. HjälpRedan har flera varianter av strumppådragare.
Ibland räcker det med en enklare glidsocka för att strumpan skall gå att ta på sig. Det finns även speciella krokar som man kan använda sig av ifall man har svårt att få av sig strumporna.

OBS! Vik ALDRIG ned kanten på kompressionsstrumpor! Du får då dubbelt tryck längst upp!
Klipp heller aldrig i kompressionsstrumpor ifall du inte fått specifik information om att just dessa går att klippa i. (Det finns några enstaka varianter av kompressionsstrumpor som det går bra att klippa i.)

Hur ofta skall jag tvätta mina stödstrumpor?
För att kompressionen skall fungera korrekt skall du skölja upp dina strumpor efter varje användning. Även om du inte tycker att de behöver tvättas efter en dag skall du blöta ned dem och låta dem torka, till exempel över natten, innan du använder dem igen. 

När är det dags att kassera strumporna?
Eftersom strumpor töjs när man använder dem blir kompressionen successivt sämre med tiden. Man brukar rekommendera att byta ut kompressionsstrumpor var tredje månad ifall man använder dem dagligen.