Köpa käpp, kryckor eller rollator

Här hittar du käppar, kryckor, rollatorer och tillbehör. Mer information om gånghjälpmedel finns lite längre ned.

En käpplängd!

En käpplängd är längden från din handled och ned till marken när du har skor på fötterna! Hos oss på HjälpRedan får du hjälp och fakta om hur, var och när olika käppar passar dig. Vi kapar alla metallkäppar till rätt längd för dig. Tyvärr har vi inte möjlighet att såga till träkäppar.

Rollator!

Regler för beviljning av  personlig rollator är olika för varje län. Kontakta primärvården för information om reglerna i just ditt län. 

När du köper en rollator är det viktigt att veta vad du skall använda rollatorn till. Inomhus - bör inte hjulen vara för stora då det kommer att kännas som om du stöter i allt i hemmet. Utomhus - hur är underlaget du skall använda den på? Stadsmiljö - med många trottoarkanter att lyfta upp den på kan stora hjul underlätta. På guppiga grusvägar och trevliga brostensbelagda gator  fungerar små hjul dåligt. Hjulen blir slagiga och du får jobbigt att få med dig rollatorn. Skall du in och ut med kollektivtrafiken eller bagageutrymme på bilen spelar vikten en stor roll. Som sagt  det är mycket att tänka på. Är rollatorn till för din balans eller för att hjälpa dig hålla upp din kroppsvikt? Kan den klara av din kroppsvikt? Vill du sitta på den - är den bred nog?

Allt detta tänker primärvårdpersonalen på när du blir beviljad en rollator, men köper du själv är det dina kunskaper som gäller. Besök oss på HjälpRedan och få hjälp i ditt val av rollator. Hos oss får du ställa alla frågor du kan komma på och fler. Känna och testa mellan de olika märken vi har i butiken.

Oavsett om du har fått en rollator från vården eller köpt en själv så är det viktigt att du använder den rätt. Tänk på din hållning har du säkert hört många gånger i livet och det är ännu viktigare nu. Tänk på hållningen och "kliv in " i rollatorn. Fäll upp sitsen, de flesta rollatorer kan man göra det med, och gå så nära du kan. Skjut exemelvis inte den framför dig som en kundvagn, det sliter på axlarna, armarna, ryggen och du får dålig syretillförsel till lungorna.  Höjden på handtagen skall vara som på käpplängden (se ovan) till din handled när du står rakt och med armarna rakt ned längs sidorna.

Komihåg att att allt på hjul rullar iväg lite på egenhand så sätt  ALLTID på bromsen när du sätter dig eller reser dig upp från din rollator.